Cholera
Cholera is een darmontsteking die wordt veroorzaakt door de cholerabacterie. Cholera komt voor in gebieden met slechte hygiëne: iemand die besmet is scheidt de bacterie via de ontlasting uit en die komt via voedsel of water in de maag terecht. De kans op besmetting met cholera is in de meeste gebieden zeer klein als u de gebruikelijke hygienische voorzorgsmaatregelen neemt zoals handen wassen en oppassen met wat u eet en drinkt. De meeste mensen die besmet zijn met cholera worden niet ziek. In niet ernstige gevallen van cholera is er wat last van diarree. Als het ernstiger is, zijn er grote hoeveelheden water dunne diarree, vaak meer dan 20 x per dag. De diarree bij cholera wordt wel “rijstwater diarree” genoemd omdat het er wat wit uitziet. Ook braken komt veel voor. Doordat men in korte tijd veel vocht verliest droogt men snel uit en dat is de oorzaak dat mensen dood kunnen gaan aan cholera. Dit komt bij reizigers zeer zelden voor.
Cholerastempel
In geen enkel land is er een officiële verplichting om ingeënt te zijn tegen cholera. Toch wordt er soms gevraagd naar een cholerastempel. Op de grote luchthavens is dit vrijwel nooit het geval, maar bij afgelegen grensposten soms wel, voornamelijk om er geld aan te verdienen. Het verschilt per grenspost of er een cholerastempel gevraagd wordt en soms hangt het ook af van welke beambte er staat te controleren.
Een cholerastempel is een stempel in uw vaccinatieboekje en voorkomt dat u bij de grensposten problemen krijgt, zoals een verplichting om u daar te laten vaccineren tegen cholera met alle risico's en kosten van dien. Een cholerastempel is zes maanden ”geldig”, omdat ook het vaccin tegen cholera zes maanden geldig is.